"BLINK" Jakova Labrovića najbolji Human Rights film na festivalu Slobodna zona!

Kratkometražni film "BLINK" hrvatskog redatelja Jakova Labrovića osvojio je nagradu za najbolji Human Rights film u regionalnoj konkurenciji na netom završenom festivalu Slobodna zona koji se od 1. do 6. studenog 2017. godine održao u Beogradu, Novom Sadu i Nišu!

"BLINK" je filmski prvijenac suvoditelja splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100 Jakova Labrovića. Dobitnik je nagrade za najbolji film na 15. Liburnia Film Festivalu i treće nagrade publike u nacionalnom natjecateljskom programu "Ješke" 10. Festivala mediteranskog filma Split.

Žiri u sastavu Slobodne Zone Aleksandra Milovanović, Matjaž Ivanišin i Marko Grba Singh dodijelio je filmu "BLINK" nagradu za najbolji Human Rights film uz objašnjenje da se radi o neposrednom i ogoljenom filmskom radu koji prikazuje bolest u porodici i odnos dva brata.

Dokumentarac "BLINK" intimno je i potresno filmsko ostvarenje o različitim psihifizičkim ekspresijama shizofrenije. "BLINK" počinje susretom braće Jakova i Ivana - koji boluje od shizofrenije – u Beču, gdje je Ivan proveo dva mjeseca nakon nestanka iz obiteljske kuće. Po povratku u Hrvatsku, Jakov snima Ivanov život i liječenja u psihijatrijskim klinikama u Splitu, Rabu i Ugljanu, često u tajnosti, kako bi izložio svu njihovu brutalnost i nečovječnost te pravi utjecaj lijekova na psihičko i fizičko stanje hospitaliziranih.

 

Na repertoaru 13. Slobodne Zone, selekcijom Branke Pavlović, Jelene Maksimović i Ivana Bakrača našlo se 48 dugometražnih i kratkometražnih angažiranih filmskih radova iz protekle godine, a u natjecateljskom programu 41 film je bio u utrci za nagradu u četiri kategorije – Međunarodnoj, Regionalnoj, Human Rights i srednjoškolskoj selekciji 14+.

Tijekom šest festivalskih dana, u tri grada i šest kinodvorana, festival je posjetilo preko 20.000 gledatelja, a Beograd je ugostio 25 filmskih profesionalaca i autora filmova koji, svatko u svojoj sferi djelovanja, oslikavaju promišljeni socijalni angažman koji Slobodna zona gaji punih 13 godina.
Za svaki od natjecateljskih programa, formiran je zaseban žiri, sastavljen od eminentnih filmskih profesionalaca.

Nagrada za Najbolji angažirani film u Međunarodnoj selekciji dodijeljena je poljskom dokumentarcu "Pričest" Anne Zamecke, a specijalno priznanje pripalo je španjolskom filmu "Ada za gradonačelnicu" u režiji Pau Fausa. Nagradu za Najbolji angažirani film u regionalnoj selekciji dodijeljena je filmu "Buffet Željezara" u režiji Gorana Devića, a specijalno priznanje pripalo je grčkom filmu "Osmi kontinent" u režiji Yorgosa Zoisa. Srednjoškolski žiri Nagradu 14+ dodijelio je filmu Anne Zamecke "Pričest".

Nakon uspješnog sudjelovanja na festivalu Slobodna zona, "BLINK" nastavlja regionalnu turneju – 9. studenoga sarajevska publika može ga pogledati u kratkometražnom programu Pravo Ljudski Film Festival (galerija Duplex, 22:00).

 

O autorima:
„BLINK“ je prvo filmsko ostvarenje Jakova Labrovića, akademskog kipara i suvoditelja nagrađivanog splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100 koji se bavi produkcijom i distribucijom predstava i performansa „rubnog“ suvremenog cirkusa. Film “BLINK” četvrti je projekt u seriji umjetničkih produkcija ROOM 100 koje se tematski bave shizofrenijom i prvi u formi filma.
Jakov Labrović i Antonia Kuzmanić temu shizofrenije istražuju od 2008. godine s višestrukim ciljem produbljivanja vlastitog razumijevanja ove bolesti, koja ih se i privatno dotiče, iznalaženja načina na koje se s njome čovjek može nositi kada se javi u njegovu obiteljskom krugu te u konačnici informiranja i senzibiliziranja javnosti o njezinim različitim dimenzijama.